Ciąża może być pięknym, ale zarazem trudnym okresem w życiu osoby ciężarnej. W tym czasie należy bardzo o siebie dbać. Dieta matki ma duży wpływ na stan jej zdrowia oraz rozwój płodu. Kilka produktów należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety przyszłej mamy. W artykule podpowiadamy, na jakie pokarmy trzeba szczególnie uważać w ciąży.
Czego nie powinno się jeść w ciąży?
Dieta matki nie jest dietą bardzo restrykcyjną. Osoba ciężarna może jeść wiele różnych produktów, ale niektóre z nich powinna z diety wyeliminować. Ma to na celu jak najlepszy rozwój płodu. Czego więc nie powinno się jeść? Na pewno warto unikać:
- dań typu fast-food – zawierają w sobie bardzo dużo tłuszczów; dania fast-food są bardzo kaloryczne, a przy tym nie dostarczają zbyt wielu wartości odżywczych, które są potrzebne dziecku,
- słodyczy – w tej kategorii znajdziemy produkty lepszej i gorszej jakości; przyszłe mamy powinny patrzeć na składy, ponieważ wiele słodyczy zawiera dużo cukrów i sztucznych substancji; są one bardzo kaloryczne i nie dostarczają substancji potrzebnych maluchowi; jeśli ciężarna ma ochotę na coś słodkiego, to lepiej zdecydować się np. na owoce,
- surowego mięsa, ryb i jaj – zjedzenie jednego z tych produktów grozi zatruciem pokarmowym; należy jeść je po obróbce termicznej; jaja najlepiej jeść ugotowane na twardo; w ciąży szczególnie warto się zatroszczyć o to, aby mięso, ryby i jaja pochodziły z dobrego źródła,
- niemytych warzyw i owoców – jeśli będą umyte to osoba ciężarna jak najbardziej może je jeść; jednak nieumyte warzywa i owoce mogą być źródłem bakterii i pasożytów – warto więc zwracać na to uwagę; oprócz mycia dobrze jest również obrać je ze skórki, jeśli jest to możliwe,
- produktów z mleka niepasteryzowanego – chociaż większość z nich w sklepach jest z mleka pasteryzowanego, to warto czytać składy; trzeba także pamiętać, że lepiej unikać produktów mlecznych, które nie przeszły obróbki cieplnej, np. zsiadłego mleka.
Czego nie powinno się pić w ciąży?
W diecie matki należy ograniczyć spożywanie wszelkiego rodzaju napojów. Kilka z nich jest bezwzględnie zabronionych. Są to:
- alkohole – podczas picia alkoholu w ciąży etanol przenika do krwi i jest transportowany do płodu – jest on dla niego substancją toksyczną, więc w ciąży alkohol jest zabroniony w każdej postaci; częste spożywanie alkoholu w tym czasie prowadzi do alkoholowego zespołu płodowego, czyli zespołu FAS; skutkuje on rozwojem np. wad twarzoczaszki, uszkodzenia komórek nerwowych czy nieprawidłowości rozwojowych,
- słodzone napoje gazowane – tego typu produkty nie dostarczają mamie ani dziecku niczego dobrego – są jedynie źródłem cukru, sztucznych barwników i konserwantów; lepiej zdecydować się na wodę lub świeżo wyciskany sok.
Produkty, które należy ograniczać
Wyżej zostały wymienione produkty, które są bezwzględnie zabronione w diecie matki. Istnieją również takie, które są dozwolone, ale powinno się je ograniczać. Są to:
- wątróbka,
- orzeszki ziemne,
- kawa,
- mocna herbata,
- dania z grilla,
- wędzone wyroby.